Om webbplatsen

Grundkonstruktion

På webbplatsen används de av W3C godkända standarder och riktlinjer så som de är tänkta att användas. Det innebär bl.a. att XHTML används för att strukturera innehållet, och att CSS (Cascading Style Sheets, stilmallar) används för styra webbplatsens utseende.

Användare som har utrustning som inte stödjer stilmallar når webbplatsens information även om stilmallarna inte kan tolkas. Innehållet presenteras då oformaterat men fullt funktionellt.

Webbläsare

Webbplatsen visas allra bäst i en modern webbläsare som har stöd för standarderna, exempelvis de senaste versionerna av Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera eller Safari.

Här kan du hämta senaste versionerna av webbläsare:

PC (Windows)
Internet Explorer
Safari
Mozilla Firefox
Opera

Mac
Safari
Mozilla Firefox
Opera

Linux
Mozilla Firefox
Opera

Skärmupplösning

Webbplatsen är optimerad för att skapa bästa möjliga överblick i skärmupplösningar som är 1024*768 eller högre.

Fönster

Alla länkar som går till externa webbplatser öppnas i separata fönster.

Sökfunktion

Är du osäker på var du hittar en viss information kan sökfunktionen vara en bra hjälp. Skriv i sökrutan in ett eller flera ord som beskriver det du söker och tryck ”enter”.

Öka textstorleken

Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. I annat fall hittar du alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer.

Navigera med tangentbordet

Använder du inte musen för att navigera på webbplatsen finns det möjlighet att navigera med hjälp av tangentbordet på de flesta moderna webbläsare. Du kan enkelt navigera mellan sidorna med hjälp av ALT och PIL-tangenterna:

För att gå tillbaka: håll ner ALT + Vänster PIL.
För att bläddra framåt: håll ner ALT + Höger PIL.

Frågor, tips eller synpunkter?

Har du frågor eller synpunkter om webbplatsen?
Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Övrigt

Denna hemsida / webbshop är producerad av Style-IT Media.
Style-IT Media hjälper företag att synas på webben genom bl.a. hemsidor och e-handel. Vi använder Joomla! CMS som plattform för utformning av webbplatser. Kontakta oss för synpunkter om webbplatsens webbdesign eller annat.

Artikel om wwf

Artikel i Nacka Värmdö posten 26 Februari 2008.

wwf

Matilda Alberg, Emrik Cygnaeus och Leo Schmid ska bli framtidens miljömedborgare.
FOTO: Jenny Frejing

 

Utvalda att förbättra världen


Saltsjö-Boo 26 februari Björknässkolan har handplockats av Världsnaturfonden som en av tio modellskolor i landet i projektet ”Skola på hållbar väg”. Förutom klimat och miljöfrågor ska eleverna få lära sig att vara bra vänner.

I klass 2A har barnen redan lärt sig en hel del om hur de påverkar sin omgivning genom sina beslut Och nu har de gjort det till sitt ansvar att föra vidare budskapet.
– Jag brukar säga till mina föräldrar när jag tycker att de åker för mycket bil. Då föreslår jag att vi ska cykla istället, säger Emrik Cygnaeus.
Skolbarnen turas också om att hjälpa ”Majsan” som är rast- och miljöansvarig, med att hålla rent på skolgården, kompostera med mera.
– När någon glömmer, brukar vi påminna varandra om att man måste tänka på naturen. Till exempel att vi måste släcka lamporna efter oss, för annars drar det så mycket el, säger Matilda Alberg.
Det märks tydligt att just miljöfrågor är något som lärarna redan prioriterar och diskuterar på Björknässkolan. Och i och med det här projektet kommer skolan att ta ytterligare steg i sitt arbete och ta hänsyn till ännu fler faktorer, för att komma längre på sin väg mot en hållbar framtid.
– Det här innefattar jättemycket. Tanken är att införa ett helhetstänk där vi har fortbildning för all personal och att de i sin tur integrerar detta i sin undervisning, säger Anne Sjö, biträdande rektor och projektansvarig på Björknässkolan.

Ökat elevinflytande
Bland annat ska eleverna få vara med och styra sin skoldag mer än vad de gör nu.
– Det är en av de viktiga delarna i vår satsning. Vi vill att de ska vara med och bestämma rejält så att de verkligen känner sig delaktiga. Vi vill också implementera det här så att det även fortgår i framtiden.
I ett första steg i projektet har skolan gjort en självvärdering med avstamp från hur långt de kommit i sitt arbete, alltså var de står nu.
– Det är utifrån verktyg vi fått från WWF som vi tittat på flera olika punkter och placerat in oss själva i en skala som går från icke-engagerat stadium till avancerat stadium. Skalan ska vara en indikation på hur långt vi kommit och hur vi kan minska våra ekologiska fotavtryck.
Ett exempel är att skolan ser över sin lokala arbetsplan, där kriteriet för att få högsta betyg är att alla skolans arbetslag och enheters arbete ska genomsyras av lärande för hållbar utveckling och att detta står inskrivet i läroplanen.

Redovisning om två år
Målet med projektet är naturligtvis att komma så långt som möjligt när det gäller alla bitar, men redan 2010 ska de tio modellskolorna visa upp sina resultat och erfarenheter vid en nationell konferens.

Skriv ut

Omid Ekhlasi
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 

Vad gör Björknässkolans elever på rasterna?

 

Nuförtiden pratas det ofta om att det enda ungdomar gör är att sitta vid datorn eller att sms:a. På Björknässkolan i Nacka har eleverna i årskurs 6 precis fått börja vara i ”fiket”.

- I fiket kan man fika, spela Wii och Xbox, spela airhockey, biljard och pingis. Jag brukar sitta och prata med kompisar, och gå ut på ”gröna gården” när det är varmt ute, säger Emma Walldén, 12 år.

6b-001

På rasterna sitter många elever och pratar, eller fikar.

Fiket är populärt hos nästan alla elever och det tycker Emma med.

- Det är skönt och kul i fiket, nu i sexan kan man ju välja om man vill vara inne eller ute! Det är bra.

Fiket verkar alltså vara en populär plats i skolan.

Åsa Girgensohn, lärare i 6b, menar att skolan satsar mer och mer på miljön och omgivningen i skolan.

- Vi har satsat mycket på fiket och högstadiet nu!

6b-002

Gröna Gården är också en populär plats på skolan att ”hänga” på. Det är en liten bakgård som några sommarjobbare i somras fixade i ordning. När allt är grönt och det är varmt ute är det skönt att sitta på en bänk och prata.

Några tjejer från klass 6b får frågan om vad de gör på fritiden.

- Jag går på klättring, säger Malin Leander, 13 år.

- Jag är mycket med kompisar och spelar gitarr på fritiden, berättar Stina Svensson, 12 år.

- Och jag går på konståkning! utbrister Emma Runnman, 12 år.

6b-003

Sport verkar alltså vara ett populärt intresse hos många av eleverna. Och kompisarna. För här, i skolan, fiket och på gröna gården verkar alla vara vänner.

 

Skrivet av Emma Englund i klass 6B.

404

Felmeddelande

 

404 (Not found) - Sidan kunde inte hittas.
Sidan du försökte nå kunde inte hittas på denna server.

 

Kontakta Björknässkolan om sidan borde finnas.

InfoMentor

Inloggning vårdnadshavare här

Inloggning elever och personal här

Följ Björknässkolan på Facebook